Restauracja
Sthendhal w Mediolanie (Brera)
Pewnego
pięknego sierpniowego dnia wylądowałam w Mediolanie.
Mediolan
to
drugie pod względem wielkości miasto Włoch, które łączy w sobie dawną i
nowoczesną architekturę, ale czyni to w sposób niezbyt udany, co sprawia, że
mówi się o niezbyt zręcznym połączeniu tych dwóch styli. Niejako na przekór tym
twierdzeniom Mediolańczycy przywiązują ogromną rolę do wyglądu miasta, dzięki
czemu zostało ono uznane za europejską stolicę wzornictwa i mody.
Pierwsze
swoje kroki skierowałam na Plac Katedralny.
Następnie udałam się do galerii Wiktora Emanuela. Jest to czterokondygnacyjna, reprezentacyjna galeria, tworząca pasaż handlowy ze sklepami, butikami, kawiarniami, barami oraz słynną restauracją Savini. Zbudowana została w 1865 roku według projektu Giuseppe Mengoniego. W części centralnej na posadzce widnieje herb rodziny sabaudzkiej - biały krzyż na czerwonym tle. Dookoła niego znajdują się herby czterech największych włoskich miast: wilczyca - Rzym, lilia - Florencja, byk - Turyn, czerwony krzyż na białym polu - Mediolan.
Zmęczona
spacerem udałam się do hotelu z perspektywą kolacji w tamtejszej restauracji.
Przesympatyczny
concierge zaproponował abym zmieniła swoje plany i udała się do dzielnicy Brera,
gdzie zlokalizowana jest restauracja z lokalnymi specjałami.
Dotarłam
na miejsce kiedy już na niebie pojawił się księżyc a restauracja była
podświetlona dyskretnymi lampkami.
Przesympatyczny
kelner skierował mnie do wcześniej zarezerwowanego stolika, który znajdował się
na zewnątrz restauracji w letnim namiocie.
Na
przystawkę zostało mi zaproponowane fiori di zucca farciti con risotta e Pesto di
basilico czyli przepyszne cukinie faszerowane serem risotta z bazylikowym Pesto
oraz przepyszne Nebiolo J z tutejszego regionu Lombardii.
Przyszła
pora na danie główne; degustacja odbywała się niespiesznie więc miałam okazję
wysłuchać kilku wskazówek / opowieści o Mediolanie z ust szefa restauracji.
Mediolan
jest nazywany miastem zieleni. Wiąże się to z faktem, iż znajduje się tu
mnóstwo parków, ogrodów czy podmiejskich regionów rolniczych. Pomimo
przemysłowego charakteru Mediolanu oraz tego, że odgrywa on istotną rolę dla
włoskiej gospodarki, turyści i mieszkańcy mogą wypoczywać na łonie przyrody.
Restauracja
Stendhal położona jest w słynnej mediolańskiej dzielnicy artystów i bohemy Brera.
Znajdują
się tutaj m.in.: Pinacoteca di Brera oraz Akademia Sztuk Pięknych
(Accademia di Belle Arti) jak również wiele godnych uwagi małych galerii i
sklepów z antykami.
W
tym momencie opowieść została przerwana, gdyż zostało podane filetto di manzo
con pecorina gratinato in salsa.
Szef
opowiedział mi o jeszcze jednym wyjątkowym miejscu a mianowicie La Scali - to
jeden z najsłynniejszych na świecie teatrów operowych. Przedstawienie
inauguracyjne (opera Salieriego L'Europa riconosciuta) odbyło się w 1778 roku.
Wiele wybitnych oper włoskich pisanych było z przeznaczeniem do wykonania na
scenie La Scala, m.in. dzieła operowe Rossiniego, Belliniego, Verdiego. W
teatrze znajduje się również muzeum.
Tym
sposobem jeszcze przed deserem – klasycznym tiramisu, zdążyłam „odbyć” podróż
po magicznym miejscu, jakim jest niewątpliwie Mediolan.
Przyszedł
czas na rachunek i koniec opowieści.
Spędziłam
cudowny wieczór w fantastycznej restauracji, kosztując wyśmienitych dań i mogąc
wysłuchać opowieści o miejscu, w którym właśnie byłam.
Polecam
odwiedzić Antica Osteria Stendhal w mediolańskiej dzielnicy Brera, gdzie panuje
urok, czar, impresja zapachów, bogactwo barw i wyśmienita obsługa.
AG
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz