Restauracja Fish Market w hotelu Intercontinental Abu Dhabi
W
trakcie jednej z moich podróży po Bliskim Wschodzie odwiedziłam emirat Abu
Dhabi z miastem o tej samej nazwie, będący jednocześnie stolicą Zjednoczonych
Emiratów Arabskich.
Zatrzymałam
się w hotelu Intercontinental, który jest jednym z najładniejszych hoteli w
tym rejonie.
Hotel
ten jest chętnie odwiedzany zarówno przez gości biznesowych, jak i turystów,
którzy chcą połączyć zwiedzanie z wypoczynkiem na plaży.
Będąc
na śniadaniu spotkałam bardzo dużo rodzin zarówno z Arabii Saudyjskiej jak i
Stanów Zjednoczonych.
Po
całym dniu spotkań biznesowych umówiłam się na kolację w restauracji położonej
na terenie hotelu. Dopiero po przybyciu na miejsce bardzo późnego obiadu dowiedziałam
się, iż nazwa restauracji brzmi Fish Market.
Każdy
klient może, a w zasadzie musi, wybrać składniki
według własnego życzenia, które za chwilę znajdą się na talerzu.
Na
przystawkę wybrałam, ostrożnie, miecznika, z którego to szef kuchni Sawai
Jampakaew skomponował genialną sałatkę w tajlandzkim stylu.
Moje danie główne składało się przede wszystkim z
kalmarów, krewetek i małży uduszonych w białym nowozelandzkim winie souvignon
blanc!
Muszę przyznać, iż była to istna orgia smaków :)
Ponieważ każdy obiad nie może się zakończyć bez
wyraźnego akcentu, na deser wybrałam tatara z ryby morza arabskiego (której nazwy
niestety nie pamiętam) z dressingiem chili – czekoladowym.
Dopełnieniem całej tej
kompozycji smaków były genialne białe wina nowozelandzkie, których kilka
butelek zostało zdegustowanych w trakcie obiadu ;)
Kiedy
już opuszczałam to cudowne miejsce i udawałam się do swojego pokoju hotelowego
okazało się, iż miejsce w którym spędziłam cudowne kulinarne ( i nie tylko )
chwile jest jedną z najlepszych restauracji na
Bliskim Wschodzie.
no blog jest nie w tamburyn ale kiedy będzie coś o propagandzie
OdpowiedzUsuńBrzmi znajomo PM...Propagandus not facylitatus..
Usuńfantastyczne miejsce, wyśmienite jedzenie.. byłem tam i postanowiłem wkrótce wrócić.
OdpowiedzUsuń